Mere end bare en ø: Ørsted + ATP og partnere præsenterer sit koncept for Nordsøens Energiø

’Nordsøens Energiø’ bliver en ø i konstant udvikling, selv efter den er bygget færdig. Et dynamisk stykke Danmarkshistorie, der er designet til at blive krumtappen i den grønne omstilling.

Det vil kræve vilje og handling, når Europa i det kommende årti skal levere sit bidrag til Paris-aftalens ambitioner om at begrænse de globale temperaturstigninger til 1,5 grader og samtidigt udfase russisk gas og olie. Vedvarende energi er en helt central del af løsningen på begge udfordringer, og den danske del af Nordsøen har potentialet til at drive en stor del af den grønne omstilling i Europa.  

Danmark er gået forrest med at finde svar, der kan realisere Nordsøens store, grønne potentiale. Folketingets beslutning om at opføre en energiø i Nordsøen åbner en ny epoke i den grønne omstilling, og hvis øen udformes rigtigt, kan den blive central i den grønne omstilling af både Danmark og Europa.   

I foråret 2021 gik Ørsted og ATP sammen om at udvikle et banebrydende og bæredygtigt koncept til det kommende udbud om en energiø i den danske del af Nordsøen. I dag præsenterer Ørsted og ATP sammen med sine partnere Aarsleff, Bouygues Construction og Van Oord tankerne bag partnerskabets koncept, kaldet ’Nordsøens Energiø’. 

Ørsted + ATP og partnere har visionen om at bygge mere end bare en ø. Vi vil skabe en ø, der er i konstant udvikling. En fremtidssikret ø, hvor der vil være ubegrænset plads til innovation og til tilpasning, i takt med at den grønne omstilling udvikler sig.

Nordsøens Energiø består af en lille inddæmmet ø, der udbygges med fleksible moduler, som løbende kan tilføjes og udskiftes efter behov. Moduler bygges på land og tilkobles Nordsøens Energiø, så øen let kan opgraderes til at forbinde mere end de 10 gigawatt havvind, der er Danmarks nuværende ambition, ligesom den kan tilpasses til at rumme den rivende udvikling inden for Power-to-X og andre teknologier i både 2030 og 2050.

De fleksible moduler er den mest fremtidssikrede løsning, og det er også den direkte vej til at levere store mængder grøn strøm så hurtigt som muligt. Modulerne kan bygges på land, samtidigt med at den inddæmmede ø og havvindmøllerne bygges til havs, hvilket vil give store tidsbesparelser i anlægsfasen. Med det fleksible, modulære koncept vurderer Ørsted og ATP, at energiøen i Nordsøen kan levere grøn strøm to år før en ufleksibel, inddæmmet ø.   

Danmark får på den måde en energiø, der hurtigt kan idriftsættes og allerede fra start er klar til en ukendt teknologisk fremtid, og som i årtier fremover kan være krumtappen i Danmarks verdensledende tilgang til klimahandling. 

 

Se vores video 


Rasmus Errboe, regionsdirektør for Ørsted i Kontinentaleuropa, siger:

”Vi er klar til at levere en ø, der omfavner den rivende udvikling inden for grønne teknologier og muliggør en hurtig skalering af den grønne omstilling. Nordsøens Energiø bliver mere end bare end ø. Vi mener, at vores modulære koncept giver de bedste forudsætninger for, at energiøen er relevant i både 2030 og 2050, og vi glæder os til den videre dialog med både myndigheder og beslutningstagere om Nordsøens Energiø.”

Claus Wiinblad, vicedirektør i ATP, siger:

”Vi tror på, at fleksibiliteten i vores koncept er en stor fordel og skaber en rigtig god, klimavenlig energiløsning. Det er helt afgørende, når vi går ind i en langsigtet investering som denne. Grundlaget er til stede for at skabe et fornuftigt, risikojusteret afkast, og samtidig investerer vi i den grønne omstilling. På den måde matcher Nordsøens Energiø både ATP’s klimaambitioner og målsætningen om at skabe de bedst mulige pensioner.”

Jesper Kristian Jacobsen, administrerende direktør i Aarsleff, der leder entreprenørkonsortiet til Nordsøens Energiø, siger:

”Med dette koncept har vi taget kendte teknologier og byggemetoder og sammensat dem på en ny, intelligent og banebrydende måde tilpasset det barske miljø i Nordsøen. Det betyder, at vi kan give danskerne en energiø, der kan sikre en enorm skalering af havvind, som fra start er klar til fremtidige behov.”

Entreprenør-teamet består ud over Aarsleff af Van Oord og Bouygues Construction


Læs mere om partnerne